Trend? – Textual User Interface na webu

Preskočiću lamentiranje o zapuštenom blogu.

U poslednje vreme sam naišao na nekoliko web interfejsa koji “guraju” sličnu paradigmu. Umesto fancy (čak i funky) grafičkih interfejsa stoji prosta standardna “textarea” (višeredno polje za unos teksta). Evo dva sjajna primera:

1. Web sequence diagram – zgodan servis za kreiranje, u komunikaciji zgodnih, sekvencijalnih dijagrama (zamenjuju pasuse i pasuse teksta)

2. Faary – veoma produktivan servis za kreiranje web formulara, sa sve validacijama, opcionim sekcijama itd.

U oba slučaja, veoma prostom sintaksom, u par redova opisuje se “objekat”. Nagledao sam se grafičkih interfejsa koji su rešavali probleme iz ova dva primera, i prilično su inferiorni u odnosu na ova dva primera. Čak mislim da bi i dobar deo početnika brže “skontao” textareau kao interfejs.

Sretao sam slične interfejse i na recimo… Dreamhostu, recimo kada se podešava forward alijasa ili recimo dodaju useri na SVN. Sve to me je inspirisalo da sebi i svojim klijentima uprostim “život” sličnim “textarea rešenjem” u nekoliko slučajeva. Jedno od najkorisnijih osobina textarea polje je da “prima paste” iz Excela. Copy iz Excela – paste u textareau, nema browse, nema upload…

Često sam izbegao na sličan način kreiranje posebne tabele sa relacijama. Na primer, neki entitet sadrži više linkova, umesto da kreiram posebnu DB tabelu sa linkovima i relacijom na entitet – samo textarea za unos linkova. Ne treba da pričam da je mnogo produktivnije, kako u razvoju tako i u eksploataciji. Priznajem, validacija takvog unosa može da bude problem.

Voleo bih da u komentarima vidim slične primere.

UPDATE (godinu dana kasnije): 12.05.2011:

Naiđoh i na:

http://yuml.me/diagram/scruffy/class/draw

Takođe TEXTAREA alat za UML dijagrame.

This entry was posted on Četvrtak, april 22nd, 2010 at 09:25:00 and is filed under informaciona arhitektura, predviđanja, programiranje, usability. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

4 Responses to “Trend? – Textual User Interface na webu”

 1. Goran Aničić Says:

  Ovaj generator formualra je fantastičan.

 2. BRANKKO Says:

  Super su linkovi. jQuery je jako popularan za ove stvari u poslednje vreme.

 3. Pribi Says:

  Ja već nekoliko godina koristim UMLet: http://www.umlet.com/screenshots.htm u vidu Eclipse dodatka, mada može da se koristi i kao samostalna aplikacija. Iako podržava crtanje mišem, od prvog dana crtam pisanjem, slično kao dva Stevina primera.

 4. simon Says:

  Ovaj UML Tool je prava stvar. Ne mogu da se naviknem na ono Genius pero, a ovo s mišem je super.

Leave a Reply