Polja za password – po Jakobu N.

Nedavno je u svom Alertboxu, čuveni usability guru Jakob Nielsen skrenuo pažnju na to da polja za unos lozinki nisu u skladu sa proklamovanih 10 principa dobrih korisničkih interfejsa, osnosno sa prvim sa te liste:


PRINCIP 1: Vidljivost statusa sistema

Sistem bi uvek trebao da informiše korisnika o tome šta se dešava, putem odgovarajuće povratne informacije dostavljene u razumnom vremenu


Iz sigurnosnih razloga, polje za unos lozinke se maskira, odnosno tokom unosa, umesto unetih znakova pojavljuju se zvezdice, kružići i sl. za svaki znak po jedan. Ukoliko bi bilo drugačije, neko ko tom prilikom istovremeno gleda u ekran mogao bi videti unetu lozinku.

Jakob, dalje postavlja pitanje koliko često vam neko gleda u ekran kada ukucavate lozinku, odnosno koliko ste puta sa druge strane pogrešno utipkali lozinku samo zato što niste videli šta ste uneli (a to se kosi sa principom 1).

Zbog toga, kao moguće rešenje, predlaže se dodavanje checkboxa koji uključite kada, eto, neko drugi gleda u ekran i tada unos biva maskiran. Sa druge strane, u mnogo češćoj situaciji, kada nemate “kibicera”, princip 1 će biti ispoštovan.

Za tu priliku “skockao” sam mali JavaScript koji to rešava. Skript je standalone, odnosno nije potrebna neka dodatna JavaScript biblioteka.

This entry was posted on Četvrtak, jul 2nd, 2009 at 02:07:06 and is filed under informaciona arhitektura, programiranje. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “Polja za password – po Jakobu N.”

 1. Goran Aničić Says:

  “koliko ste puta sa druge strane pogrešno utipkali lozinku samo zato što niste videli šta ste uneli (a to se kosi sa principom 1).”

  Odgovor: mali milion puta

  Stvarno smešno, ako već neko stoji pored vas i gleda, teško da ne može da zapamti pritiske na tastere, tako da je ovaj UI momenat apsurdan. Da ne govorimo o keyloggerima koji “vide” i karaktere pod zvezdicama.

 2. Majlab tribune » Blog Archive » Polja za password - nova reakcija Says:

  [...] Homepage « Polja za password – po Jakobu N. [...]

 3. Saša Says:

  JN je legenda i odličan je taj njegov post a bogami i tvoja reakcija :)

  I drugi nisu mirovali, JQuery plugin koji sam iskoristio se nalazi na: http://www.prothemer.com/blog/2009/research-and-development/new-jquery-plugin-targeting-usability-for-password-masking-on-forms/

Leave a Reply