I Firefox je u tranziciji (poterajte obe verzije)

Najnoviji download rekorder – Firefox 3 je na raspolaganju i to je bajata vest. U nastavku posta opisaću hak kojim možete poterati i dvojku i trojku (na Windowsima). Ako ne vidite razlog da to imate na raspolaganju u ovom tranzicionom vremenu, podsetite se da još uvek nisu sve ekstenzije (add ons) iz dvojke prilagođene za trojku, ukoliko razvijate neki web zgodno je proveriti “look and feel” u obe verzije… itd.

Hak se zasniva na manje poznatim Firefox profilima (više korisnika na jednoj instalaciji). Najpre se u dvojci otvori novi profil, potom se instalira trojka (ali ne preko dvojke) i onda se trojka pokreće iz tog novootvorenog profila, čime se verzije “ne kolju”… evo postupka.

1. Otvaranje novog profila u dvojci

U Start/Run otkucajte:

firefox.exe -ProfileManager

otvoriće se dijalog u kojem ćete se lako snaći… klik na “Create profile…”… nazovite profil recimo firefox3.

Nešto detaljnije uputstvo imate ovde.

2. Instalacija Firefoxa 3

Preuzmite instalaciju, i pokrenite je… sve ide standarno (Custom instalacija) osim, što treba paziti da se ne “pregazi” dvojka. Dakle kada se ne dijalogu ponudi putanja poput ove:

C:\\Program Files\\Mozilla Firefox

promenite je u (dodajte tu trojku na kraj putanje):

C:\\Program Files\\Mozilla Firefox3

Nemojte instalirati ikone, da ne unosite zabunu, a trojkin Start Menu folder neka se zove Mozilla Firefox3

3. Start Firefoxa 3

Iz Start/Run pokrenite

"C:\\Program Files\\Mozilla Firefox3\\firefox.exe" -P firefox3 -no-remote

…odnosno vi stavite tu putanju do vašeg foldera gde je instaliran FF3. Ono firefox3 iza -P je ime profila koje ste dali u koraku 1.

Naravno, jednostavnije je napraviti batch datoteku sa ovom komandom i trojku pokretati tako.

This entry was posted on Četvrtak, jul 3rd, 2008 at 11:01:29 and is filed under programiranje. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “I Firefox je u tranziciji (poterajte obe verzije)”

  1. Sasa Says:

    Meni je mnogo jednostavnija varijanta da koristim portable verzije. Cak posebno napravljena portable verzija (dvojke) sa odabranim ekstenzijama za develop, posebno za surf… Jeste da uzima vise mesta na disku ali je danas barem Gigabajt diska jeftin :)

Leave a Reply