Alat za preporuku: Process Viewer

Kao prvo – besplatan je. Koristim ga za brzo gašenje programa/procesa. Umesto da idem redom desni klik + close (i slično), više aplikacija sada gasim jednim klikom.

Program se ne instalira klasično, dovoljno ga je preuzeti odavde, i potom otpakovati i kopirati u neki direktorijum. Sam pv.exe je nekih 60 kb i to je shell aplikacija. Postoji i windows grafički interfejs, za one koji to vole tako.

Kontrola svih procesa na Windowsu je mnogo bolja nego kod sistemskog process viewera. Trenutno ga koristim na sledeći način… napravim nekoliko batch datoteka koje mi gase određene grupe aplikacija koje mi često baš tako grupno ne trebaju. Na primer krećem da programiram… i pokrenem batch koji me jednom klikom oslobađa svih recimo instant messengera, anti virus programa (šta će mi za vreme programiranja), nekih agenata za fotoaparat, printer agenta… itd. Jednim klikom oslobodi mi se nekoliko stotina megabajta…

Taj batch otprilike izgleda ovako:


pv -k -f msnmsgr.exe
pv -k -f SAVAdminService.exe
pv -k -f SavService.exe
pv -k -f GoogleUpdate.exe
pv -k -f spampal.exe

Fleg -k je instrukcija za kill procesa, a -f je forsirani kill (ili ti ne pitaj me ništa)… Interesananto je da ime procesa može biti zadato i uz upotrebu džoker znaka – * (zvezdica)

Za različite potrebe kreirao sam različite grupe procesa koje gasim, i u tom duhu nazvao batch datoteke:

idi_u_mod_programiranja.bat
bez_instant_messengera.bat
bez_firewall_i_antivirusa.bat

Meni štedi nekoliko minuta dnevno, i nešto živaca i strpljenja.

Hint 1: budite oprezni sa -f flegom kada gasite aplikacije koje rade sa vašim dokumentima, jer u tom modu vam neće biti ponuđeno snimanje promena na dokumentu, pre gašenja aplikacije.

Hint 2: Sa pv > lista_procesa.txt kreira se datoteka sa listom svih procesa (posle sa copy-paste, bez greške pravite batch)

Hint 3: Ako ne znate ime procesa od neke aplikacije, pokretanjem PrcView.exe i drag-and-dropom toolbar ikone (dvogled) na prozor te aplikacije dobijate ime tog procesa.

This entry was posted on Petak, decembar 7th, 2007 at 15:05:52 and is filed under programiranje. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply