Posledice linča

Nezasluženo mnogo prašine se diglo oko slučaja web sajta za 25000€ (~21000€ bez PDV). Sa druge strane, jučerašnji Insajder bi mogao da ima naslov “jurimo miševe, proleću nam slonovi”.

Sve što mislim da je važno reći o samom slučaju rekao sam u postu, kao i u komentarima. Nakon što se o slučaju oglasila i Verica Barać (koju veoma cenim još od pre 2000-ite), i pritom rekla da je to “korupcija čista kao suza”. Šta na to, makar i argumentima može reći tamo neki sitni preduzetnik poput mene. Čudim se samo kako neko ko nije do kraja upućen u (bilo koji) problem, može za bilo šta o tom problemu reći da je čisto kao suza.

Kako god da se ovo završi, to je LINČ. Linč koji je najvećim delom izveden mediokritetskim mozgovima koji vrte par desetina paradigmi poimanja pojava u društvu.

POSLEDICE

Ono čime bih hteo da se bavim u ovom postu su posledice ovog slučaja: Najpre, “ubijen” je bilo koji model da privatna firma korektno (i populistički prihvatljivo) isporuči državnom organu iole inventivniju web tehnologiju (>HTML). To je u stvorenoj atmosferi – nemoguće, te će se državni organi morati osloniti na informatički nadarene srednjoškolce.

Ima u online zajednici i onih koji misle da će nakon ove “prašine” (ja bih rekao linča) biti manje malverzacija u toj malverzacionoj niši. Ovo je možda tačno, ali nam to kao društvu neće nikakav kvalitet doneti, naprotiv.

Zašto!?

Nakon linča je drastično smanjena ponuda kvalitetnih usluga firmi koji se ovim bave. One već rade za inostranstvo i najmanje im treba muljanje po medijskom blatu i paradigmatskim mozgovima. Kada se desi smanjena ponuda, cena raste, i to opet nema ko da plati nego mi. Ukratko, porašće cena i/ili smanjiće se kvalitet, ili će sve morati da radi uzdanica domaće privrede, patriotski poreski obveznik u vidu informatički nadarenog srednjoškolca.

This entry was posted on Utorak, februar 1st, 2011 at 16:27:28 and is filed under institucionalni mobing, povedanje, predviđanja, programiranje. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

7 Responses to “Posledice linča”

 1. Aleksandar Says:

  Uf Stevo, al ovo lično primaš, kao da si ti pravio pomenuti sajt :)

 2. admin Says:

  He he… nisam… nažalost :) … niti imam ikakve veze akterima.
  Možda ide sa godinama, ali prosto imam potrebu da ne ćutim kada je u pitanju nešto što se tiče weba, dakle delatnosti od koje živim. “Light motiv” ovog bloga je već 4 godine: “Dobošarenje o razumevanju kao osnovnoj duhovnoj ljudskoj potrebi…” a i termin “tribune” ima svoju težinu… dakle sve što sam pisao je “na liniji”…
  Možda sam utopista, ali bih voleo da se moja branša drži poput najbolje organizovanih branši poput advokata, lekara, pilota ili kontrolora letenja…

 3. Zbunjen Says:

  Mene licno prica ne bi tangirala uopste da su se “procenom vrednosti” bavili oni koji se time i inace bave u slobodno vreme pokusavajuci da svedu profesiju od koje zivimo na nivo pijace i strucnost na nivo pomenutog naprednog srednjoskolca.

  Za shizofreniju koja se oko svega izrodila na “sredstvima javnog informisanja” tek ne znam sta da kazem.
  Merilo se raznim metodama od odokativne procene preko naprednih ‘view source’ forenzickih metoda i raspravljalo uz rakijicu.
  Na stranu politicka pozadina slucaja i dubioze nase svakodnevnice, pa i akteri cele price, ono sto me jako pogodilo je po meni opasan nivo nekolegijalnosti i patoloskog rivaliteta u samoj bransi, komentari i argumenti skoro pa identicni.
  Da li o ovame treba cutati jer je mozda contra-masse rece neko ili oguglati?
  Mislim da je trubun pogodio pravo u centar i ovim i prethodnim postom!

 4. admin Says:

  Genijalna formulacija u dve rečenice, onoga šta želim reći ovim postom:

  “Olako se ovde odbacuju dobre ideje samo zato što su podosta puta obesmišljene. Ali, ne treba zaboraviti da ta olakost odbacivanja ide naruku procesima daljeg obesmišljavanja.”

  Basara

  http://www.danas.rs/danasrs/kolumnisti/furtutma.881.html?news_id=209049

 5. Aleksandar Says:

  Ovo je 101% tačno: “Nakon linča je drastično smanjena ponuda kvalitetnih usluga firmi koji se ovim bave. One već rade za inostranstvo i najmanje im treba muljanje po medijskom blatu i paradigmatskim mozgovima.”

  Zato već nekoliko godina ne radim web poslove u Srbiji. Em manje para, em mnogo više nerviranja.

 6. Mario Says:

  Cela prica i pompa oko tog sajta od 25.000 eura mi od starta bila vrlo sumnjiva i dobojna…

 7. Zeljko Says:

  “Portal je rađen u programu CMS, što je malo ozbiljniji kompjuterski jezik od onog koji se primenjuje za obične sajtove.”

  Ako je 25000 eura bila najbolja ponuda na javnom natjecaju onda zasto ne.

Leave a Reply