Oglasi za (PHP) posao

Po ko zna koji put, danas su me pitali (ovog puta na LinkedIN-u):

“… da li imate preporuke za kvalitetne PHP programere?”

… u nastavku:

“… imamo X otvorenih pozicija …”

Ko je barem 10 godina u branši, tačno zna o čemu pričam. Sve je to razumljivo, ali tamo gde je tražnja velika neće proći forma oglasa kao za one poslove gde je tražnja manja.

Evo šta sam odgovorio, a ovaj post pišem da bi ubuduće na ovakve upite samo dao link na njega:

Ja bih da se malo mešam u vaš (HR) posao.

Situaciju na tržištu PHP programera karakteriše orgomna tražnja. Da bi ste zainteresovali pre svega kvalitetne i iskusne, morate u oglasu izaći sa uslovima: šta developer konkretno dobija (start, bonusi, oprema, regulisan prekovremeni…).

To su većinom veoma inteligentni ljudi i najčešće buduće mesto biraju na osnovu tri kriterijuma:

 1. Nivo posla koji će raditi (kakav je šef, prekovremeni rad, tehnološki izazov, kakva je atmosfera: goniči, podsticanje kreativnog rada, vojna…)
 2. Perspektiva (koliko je firma stabilna i koliko će angažman trajati)
 3. Nivo zarade (očigledan razlog, često čak ne toliko važan ukoliko su uslovi 1. i 2. odlični)

Nadam se da sam vam pomogao, i ne očekujte da vam bez tih uslova nekog preporučim (jer će me taj neko baš sve ovo pitati).

Šta vi (pogotovo) iskusniji programeri mislite o ovome?

This entry was posted on Sreda, septembar 26th, 2012 at 13:46:10 and is filed under povedanje, predviđanja, programiranje. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “Oglasi za (PHP) posao”

 1. WildTulip Says:

  Stevo slažem se sa tobom, možda bih samo promenio redosled na 2,3,1

 2. Grba Says:

  Ne zaboravi barem još tri kriterijuma, po mnogima koji traže posao takođe ispred priče o zaradi na listi očekkivanja:

  - kakva je podrška samostalnosti i inicijativi (raspon od bonusa za dobru ideju do “nije tvoje da misliš, negoda kodiraš”);

  - kakve su prilike za permanentno usavršavanje (od podrazumevane gomle literature i slanja na stručne seminare i obuke do “ako ne znaš sve što treba, nije trebalo da te zapošljavam”);

  - da li se od izvršioca očekuje formalni pristup radu ili radni rezultat (od fleksibilnog radnog vremena, opcije rada kod kuće pa čak i slobodnog dana usred nedelje, uz poverenje da će rok izvršenja biti poštovan, do čuvenog “kolega, kasnili ste pet minuta na posao, da vam se to više ne ponovi”)

  Malo je prilike da se danas u zemlji S(v)rbiji ponudi išta više od rada koji se od robovskog kulučenja razlikuje samo po tome što se zaposleni puštaju da (o svom trošku) odu kući na spavanje i vrate se sutra ujutru, ne manje od šest dana u nedelji.

  Belosvetska istraživanja ponavljaju da plata jeste važna stvar, ali skoro nikome nije presudno najvažnija. Jedan ili više razloga koje smo nabrojali skoro uvek bivaju važniji u prihvatanju posla – ili u odluci o prekidu saradnje, ako je reč o nedostatku.

 3. admin Says:

  @Grba:
  Da, možda nisam detaljisao, ali od ova tvoja tri dodatka:

  Ovo prvo je taj “nivo posla”.
  Ovo drugo je “perspektiva”.
  Ovo treće je opet “nivo posla”.

  I sam sam kod promena poslova uzimao ta tri “moja” pogleda, kada sam pravio analizu šta da radim.
  Često sam to prenosio (kao savet) kada sam pričao sa ljudima koji su planirali promenu posla. Tim prilikama sam se šalio: “Ako ti je bitna samo perspektiva i nivo zarade, a ne nivo posla: budi grobar”

Leave a Reply