Nađi mi “žicu”…

Pre bezmalo dve godine, postovao sam o poštapalicama koje koriste prodavci IT usluga. Nedavno sam praktično iznuđen da smislim novu.

Klijenti, pogotovo oni bez iskustva, često, barem delom svoj zahtev postave u duhu naslova ovog posta – “nađi mi žicu”. Mislim da kolege web dizajneri imaju veći problem sa ovom paradigmom “naručivanja”. U poslovnom smislu ovo je veliki problem, jer ako ne želite da radite besplatno, “traženje žice” bi neko morao da plati. Na taj način oni koji izvode neku IT uslugu dolaze u ulogu kafansko-svadbarskog muzičara. Sve to nije problem jer obe strane prihvataju takvu igru.

U Internet ogledalu sam pre par godina napisao članak koji sam nazvao “CMS bluz”. To je ono kada se po definiciji bluza, dobar čovek oseća loše. Da bi se ovo stanje izbeglo, od samog početka branša smišlja načine kako da “žicu ne nalazimo”, nego da je zajedno sa klijentom potražimo i to pre izvođenja projekta… otuda wireframes, mockups, IA, functional specification, UML

Ceo problem odlazi korak dalje kada, čak, ni posle takvih procesa, klijent nije zadovoljan – “nije mu nađena žica” (ili se u međuvremenu promenila, ili je klijent jednostavno bahat).

E pa baš za takvu situaciju sam i smislio “poštapalicu”, da mi nismo kafanski muzičari, da je proces izveden kao na džuboksu, izabrali ste pesmu, ubacili ste novčić, pesma je odsvirana – gotovo je. Ubacite novčić za dalje.

Upravo zbog ovakvih sitaucija, pokušavam ubediti klijente da je SCRUM metod dobar i za njih, te da su projekti koji su nam u procesu ličili na SCRUM, ustvari oni koji su najuspešniji u daljoj eksploataciji.

This entry was posted on Četvrtak, avgust 27th, 2009 at 11:51:25 and is filed under informaciona arhitektura, povedanje, programiranje. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply