“Know how” po Adižesu

U petak 6. jula, u Poslovnom centru “Petrol” na Novom Beogradu održan je jednodnevni seminar u organizaciji Adižes instituta. Od četiri bloka predavanja (po oko 75 minuta), poslednja dva održao je lično dr Isak Adižes, osnivač Instituta. Slušaoce nisam brojao… otprilike oko 200-300 – možda čak i više.

Od ljudi koji me u poslovnom smislu okružuju čuo sam i ranije za ove seminare, a Adižesove knjige (sa pomalo pompeznim naslovima) sigurno ste videli u svakoj boljoj knjižari. Evo nekoliko utisaka iz ugla jednog web preduzetnika (web entrepreneur).

Najpre dobio sam ono što sam i očekivao – čist “know how” (proceduralno znanje). Kao što sam u nekim svojim člancima i ranije pisao, “know how” nikada nije neko visoko znanje – nego “samo” nekakvo sistematizovano iskustvo. Evo nekakvih sistematskih celina koje su pojašnjavane na seminaru:

  1. faze razvoja organizacije
  2. određivanje misije ogranizacije
  3. postizanje ravnoteže između kontrole i fleksibilnosti organizacije – top forma

Ono što je meni lično bilo najupotrebljivije je analiza faze razvoja (moje) firme, a usput sam analizirao meni poznate firme koje su istoj ili sličnoj delatnosti:

Lako mi je bilo prepoznati da se većina domaćih web preduzentnika vrti u takozvanom “bermudskom trouglu” između “go-go” faze, faze zrelosti i takozvane “zamke osnivača” (plava boja na grafikonu). Sa druge strane došla je i neka vrsta olakšanja da neko napokon na jedan analitički način razume probleme u kojima se nalaziš, i da je to naprosto faza kroz koju svaka firma treba (što pre) da prođe.

Nema smisla u jednom ovakvom postu prepričavati šta je neko sažeto pričao nekoliko sati, zbog toga umesto nekog nadahnutog zaključka, za kraj samo preporuka da ukoliko ste web preduzetnik i imate priliku (pošto vremena nemate) pohodite ovakve seminare – vredi.

This entry was posted on Utorak, jul 10th, 2007 at 18:54:53 and is filed under povedanje. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply